Opdrachtgever Gemeente Tilburg
Contractvorm UAV-GC
Verwervingswijze Engineer & Build
Oppervlakte BVO 11.000 m2
Jaar van uitvoering 2017-2018
Bijzonderheden Nominatie BNA Gebouw van het Jaar 2019 & Gulden Feniks 2019

Herontwikkeling LocHal Tilburg

de nieuwe huiskamer van de stad

In opdracht van Gemeente Tilburg hebben wij samen met onze co-makers deze oude locomotiefwerkplaats getransformeerd tot een publieke stadshal. De bestaande constructie en de nieuwe architectuur vormen samen het decor voor een vernieuwend bibliotheekconcept: een huiskamer voor de stad waar kennis wordt opgehaald en geproduceerd. Daarnaast zijn wij als BINX erg trots dat dit project meerder nominaties en prijzen heeft ontvangen. Zo is de LocHal onder andere genomineerd voor BNA Gebouw van het Jaar 2019 & NRP Gulden Feniks 2019.

Aftermovie LocHal

Hoe pakt BINX een project als LocHal Tilburg aan?

Wij vinden het van uiterst groot belang dat wij onze opdrachtgevers al vanaf de start kunnen betrekken in de ontwikkeling van het project, dat vinden wij een slimme manier van bouwen. In deze video laten wij zien hoe BINX deze transformatie heeft aangepakt en hoe wij onze opdrachtgevers hebben betrokken in het project.

Monumentale constructie met moderne architectuur

Perfecte balans tussen erfgoedwaarde en de technologie

LocHal Tilburg was een renovatie project van ruim 11.200m2 midden in het kloppend hart van Brabant. Een historische plek met aandacht voor kunst & cultuur welke wij hebben mogen ombouwen tot een moderne, duurzame en inspirerende plek voor alle bezoekers. De LocHal bevat onder andere een openbare bibliotheek met 3000 boekenplanken, 300 co-werk en vergaderruimtes, een stadskeuken, twee kunstinstellingen en een stadshal voor evenementen, exposities en debatten.  Dankzij de expertise van BINX, De monumentale constructie in combinatie met moderne architectuur, is er een perfecte balans gevonden tussen erfgoedwaarde en de technologie van morgen. Smart building.

BREEAM-NL ambitie

Ambitieniveau “Very Good”

Om de MVO doelstellingen van de gemeente Tilburg ook in de renovatie zichtbaar te maken, is er al vroeg in de voorbereiding gekozen voor een projectaanpak volgens BREEAM-NL. De doelstellingen van BREEAM-NL voor o.a. energiezuinigheid, gezondheid, en de sociale aspecten passen naadloos op de MVO ambities van de gemeente Tilburg. Met name aan gezondheid, comfort, en sociaal belang hecht de gemeente Tilburg veel waarde.

In lijn met de verwachtingen die de gemeente aan zichzelf stelt m.b.t. duurzaam ondernemerschap, legt de gemeente Tilburg ook voor de renovatie de lat hoog: de gemeente Tilburg heeft zich ten doel gesteld om voor de renovatie van de LocHal het BREEAM-NL ambitieniveau “Very Good” te behalen.

Bekijk de Casestudy LocHal

Kunnen wij u helpen?

Vraag het Bas of Bart!

Bas Hommelink

b.hommelink@bi-smart.nl

Bart Wopereis

b.wopereis@bi-smart.nl
Basbart Binx
© Copyright 2021 - bi-smart.nl
Niice Digital marketing Niice Digital Marketing